fbpx

Madeira bezienswaardigheden top 10

Madeira kent vele bezienswaardigheden waarvoor je écht op vakantie wilt naar dit heerlijke Portugese eiland. Dit kleurrijke eiland in de Atlantische Oceaan herbergt een schat aan mooie bezienswaardigheden. Van walvissen en dolfijnen spotten tot traditionele huisjes in Santana en de hoofdstad Funchal: je raakt niet uitgekeken op Madeira! Omdat we de mooiste plekjes van Madeira jou niet willen onthouden vind je hieronder een top 10 aan bezienswaardigheden op Madeira! Doe inspiratie op over dit prachtige eiland zodat je precies weet wat te doen als je op Madeira bent. Laat je verrassen door ‘het eiland van de eeuwige lente’!

Luxe hotel Madeira - The Cliff Bay
Luxe hotel Madeira
Madeira bezienswaardigheden top 10

1. Oude centrum Funchal

Je verwacht misschien als eerste een bezienswaardigheid op het gebied van natuur omdat Madeira bekend staat als een groen eiland vol natuurpracht, maar we beginnen met het oude centrum van Funchal. Dit is de hoofdstad, en tevens grootste stad, van Madeira. Het oude centrum doet veel mensen denken aan Lissabon. Zo vind je in het oude centrum een gezellige sfeer, pleinen met terrasjes waar je Portugese wijnen kunt proeven en authentieke huizen en gebouwen met de kenmerkende rode dakpannen. In een wirwar van straatjes kom je uit bij mooie bezienswaardigheden in Funchal, zoals de kathedraal van Funchal, de Rua Santa Maria met winkels, restaurants en street-art, het gele Fort Sao Tiago en de kleurrijke Mercado Dos Lavradores. Dwaal lekker rond in Funchal en als je genoeg gewandeld hebt dan kun je lekker ontspannen aan de kust.
Porto Moniz natuurlijk zwembad madeira (2)
Madeira bezienswaardigheden top 10

2. Porto Moniz

Porto Moniz is één van de mooiste dorpen van Madeira. Het hoogtepunt van het dorp zijn de natuurlijke zwembaden. Deze zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen in het verleden. De lavastenen vormen op een omheining en het water is gevuld met zeewater uit de oceaan. Dit alles is op natuurlijke wijze ontstaan en vandaag de dag kun je hier lekker zwemmen. Waar de zee buiten de natuurlijke zwembaden wild is met golven, zo rustig is het zeewater in deze baden. Plons dus lekker in het water! Terug op het droge kun je in Porto Moniz naar Aquario da Madeira waar exotische vissen en haaien door elkaar zwemmen, je smaakpapillen testen bij de visrestaurants aan de boulevard en naar het bijzondere Fort Joao Batista.

3. Botanische tuinen

Madeira barst van de botanische tuinen! Met veel zorg en aandacht worden de mooiste tuinen aangelegd en bijgehouden. Je hebt tijdens je vakantie op Madeira de keuze uit enkele botanische tuinen. Tot de mooiste behoren.

  • Madeira Botanical Gardens: op een heuvel met uitzicht op Funchal.
  • Monte Palace Tropical Garden: exotische tuinen, bereikbaar via de kabelbaan in Funchal.

Verbaas je over alle flora die je in deze tuinen ziet en maak schitterende foto’s waarmee je thuis kunt komen!

Bloemen madeira
Madeira bezienswaardigheden top 10
Kabelbaan Funchal
Madeira bezienswaardigheden top 10

4. Kabelbaan Monte Madeira

Als je in Funchal bent is een ritje met de kabelbaan echt een must! Vanuit vogelvluchtperspectief kijk je uit over het pittoreske centrum van de hoofdstad. Gedurende 15 minuten heb je een 360 graden uitzicht over Funchal. Het eindpunt van de kabelbaan is Monte. Dit is een hooggelegen dorpje waar genoeg te zien en te doen is. Schuif aan bij een tafeltje op een terras met uitzicht op Funchal en de zee of maak een wandeling langs de historische bezienswaardigheden van Monte.
wandelvakantie madeira
Madeira bezienswaardigheden top 10

5. Levadas

Wandelen op Madeira is een geweldige ervaring voor iedere avonturier. Verspreid over het eiland zijn verschillende levada’s te vinden. Dit zijn waterwegen die het gevallen regenwater in de bergen vervoeren naar drogere gebieden. Erg populair is om deze levada’s te volgen waardoor je prachtige wandelroutes kunt afleggen. Je loopt langs het water dwars door de ongerepte natuur en je komt op afgelegen plekken. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met de Levada do Risico in de omgeving van Rabacal en vervolgens langere en moeilijkere wandelroutes langs levada’s kunnen uitproberen zoals de Levada do Barreiro. 

Vakantie madeira
Madeira bezienswaardigheden top 10

6. Santana en z’n traditionele huisjes

Santana is het meest opvallende dorp van Madeira. Dat komt vanwege de traditionele witte huisjes met knalrode- en blauwe kozijnen en deuren. De rieten daken maken deze nostalgische huisjes compleet. Deze huisjes heten Palheiros en zijn enorm fotogeniek. Loop van Palheiros naar Palheiros langs schattige moestuintjes en maak er mooie foto’s van! 

Madeira bezienswaardigheden top 10

7. Watervalweg Madeira (Cascata dos Anjos)

Als je een auto wilt huren op Madeira is dit echt een aanrader. Op een weg tussen Funchal en Porto Moniz eindigt een waterval midden op een bochtige bergweg. Met je huurauto kun je door het neerkletterende water rijden. Een unieke belevenis, maar zorg wel dat alles goed dicht zit anders kun je behoorlijk nat worden!

8. Cristiano Ronaldo

Op 5 februari 1985 werd één van ’s werelds beste voetballers geboren op Madeira: Cristiano Ronaldo. Deze Portugese topvoetballer die speelde bij onder meer Manchester United, Juventus en Real Madrid wordt door veel voetbalfans aanbeden. Je kunt op Madeira in zijn voetsporen stappen in het CR7 Museum. Hier vind je onder andere veel prijzen die Cristiano Ronaldo heeft gewonnen, gedragen voetbalshirts en een groot standbeeld van hem. Wist je dat Cristiano Ronaldo zelfs een eigen hotel heeft op Madeira? Dit hotel ligt vlak bij het museum in Funchal en heet Pestana CR7 en is voor voetbalfans een goede optie op te verblijven tijdens een vakantie op Madeira!
Walvissen en dolfijnen madeira
Madeira bezienswaardigheden top 10

9. Walvissen en dolfijnen spotten

Bloemen madeira

10. Bloemen

Wat te doen op Madeira?

Na het lezen van deze top 10 heb je een goed beeld wat te doen op Madeira. Waar wil jij als eerste heen? Santana met zijn schattige huisjes, een levada in het binnenland of naar een botanische tuin in Funchal? En er is nog zoveel meer te zien en te doen op Madeira! Maar dit mag je zelf ontdekken tijdens een vakantie op dit Bloemeneiland. Boek dus snel een vakantie naar Madeira en beleef het eiland in volle glorie met al haar bezienswaardigheden!