fbpx
Walvissen en dolfijen spotten op Madeira

Walvissen Madeira

Wil jij walvissen op Madeira spotten? Goed plan! Dit is namelijk binnen Europa één van de beste plekken om walvissen van dichtbij te bekijken. De walvissen houden van deze Portugese archipel in de Atlantische Oceaan, wat resulteert in 28 walvissoorten die hier hun natuurlijke habitat hebben.

Tijdens jouw vakantie op Madeira kun je een bootexcursie boeken die je naar topplekken brengt om deze reusachtige zeedieren met eigen ogen te spotten. Tijdens zo’n excursie maak je bovendien ook kans op het spotten van andere dieren, zoals dolfijnen en zeeschildpadden.

Hieronder lees je meer over hoe zo’n bootexcursie in zijn werk gaat, de beste reistijd voor het spotten van walvissen op Madeira en de beste plekken voor het spotten van walvissen op Madeira!

Direct naar:

De wateren rondom Madeira - een veilige omgeving voor walvissen en dolfijnen

Sinds 1986 is het verboden om te jagen op walvissen rondom Madeira. Vanaf dat moment gaat men op een veel verantwoordere en respectvolle manier om met walvissen. Zo mag een excursieboot maar 10 minuten bij een groep walvissen en dolfijnen ronddobberen omdat ze anders deze zeedieren teveel storen. Ook mag een excursieboot niet bewust achter walvissen aan varen, anders geef je ze een opgejaagd gevoel. Door deze leefomgeving wanen walvissen zich veilig rondom Madeira en heb jij grote kans om ze te spotten. Een win-win situatie!

Excursies walvissen spotten Madeira

Voor walvissen spotten rondom Madeira verzamel je meestal bij een haven waarvandaan de boot vertrekt. Dit kan een zeilboot, zodiac of catamaran zijn. Onderweg krijg je van een gids/bioloog uitleg over de zee en haar dieren. Gemiddeld duurt een walvisexcursie twee tot drie uur. Sommige excursies bieden garantie op het zien van walvissen. Zo niet? Dan krijg je je geld terug óf je mag de volgende dag nog een keer gratis mee. 

Je kunt ook walvissen spotten vanaf de kust. Je moet hier wel een beetje geluk bij hebben, want de kans op het zien van walvissen vanaf de kust ligt een behoorlijk stuk lager dan met een bootexcursie.

Beste plek walvissen Madeira

Vanuit de haven van Funchal vertrekken de meeste excursieboten richting open zee. Deze zetten meestal koers richting Ilhas Desertas, een paar eilanden ten zuidoosten van Madeira. De zee tussen Madeira en Ilhas Desertas is erg rustig en het zeeoppervlak is haast helemaal vlak, erg bijzonder! Op deze eilandengroep vind je een grote populatie monniksrobben, maar uiteraard ook walvissen en dolfijnen!

Ben je op Porto Santo? Dan kun je vanaf Porto Santo een excursie maken waarbij je grote kans hebt om dolfijnen te zien. Deze excursies vertrekken naar de kleine eilanden Ilhéu da Cal en Ilhéu de Ferro waar veel dolfijnen rondzwemmen. Je kunt hier bovendien ook goed snorkelen dicht bij de grillige kusten.

Walvissen Madeira
10-daagse wandelvakantie

Geniet van tijdens je vakantie van prachtige bloemen, heerlijke wandelingen en prachtige tuinen. 

Walvissen en dolfijnen spotten madeira
Ontdek walvissen en dolfijnen

Altijd al is walvissen en dolfijnen willen zien? Ervaar het tijdens je Madeira vakantie.

Vliegveld Madeira
Bloemeneiland Madeira

Ontdek tijdens je vakantie de kleurrijke bloemen, tropische tuinen en walvissen en dolfijnen. 

Beste reistijd walvissen spotten Madeira

De beste reistijd om walvissen te spotten nabij Madeira is van april t/m oktober. Dan zijn hier meeste walvissoorten aanwezig. Welke soorten je ziet is afhankelijk van het seizoen, want sommige zeedieren houden van koud zeewater en anderen van warmer water.

De potvis en Griend komt het meeste voor en zijn het hele jaar door te zien. Andere walvissoorten die je rondom Madeira kunt zien zijn de Bultrug, Zwarte Zwaardwalvis, Gewone Vinvis, Dwergvinvis, Noordse Vinvis, Brydevinvis en Orka’s.

Kun je geen genoeg krijg van walvissen en dolfijnen op Madeira? In Caniçal is een walvismuseum waar je nog véél meer te weten komt over deze fantastische zeedieren!

Dolfijnen Madeira

Naast walvissen zwemmen er ook veel dolfijnen bij Madeira. Soms in kleine groepen, maar ook in zeer grote groepen van tientallen dolfijnen. Het leuke aan dolfijnen is dat ze dichtbij de boot komen waardoor je ze goed op camera kunt vastleggen. Voor dolfijnen spotten heb je de meeste kans om ze in het wild te zien in de zomer. De tuimelaar is het hele jaar door te zien en ook de gewone dolfijn, gestreepte dolfijn, Atlantische vlekdolfijn, Snaveldolfijn en Grijze dolfijn zijn regelmatig te zien in de wateren rondom Madeira. 

Walvissen spotten op Madeira? Neem tijdens een excursie zeker zonnebrand mee, want dit gaat erg snel op het water!