fbpx

Hoofdstad van Madeira

Funchal

Funchal (Madeira) is de trotse hoofdstad van deze Portugese eilandengroep. Je vindt Funchal aan de zuidkust van Madeira. De stad bestaat uit een historisch centrum, leuke wijken vol musea en winkels, culinaire restaurants waar je de Madeira wijn kunt proeven, verschillende stranden én boordevol bezienswaardigheden. 

Op deze pagina lees je meer over het weer in Funchal, bezienswaardigheden in het centrum van Funchal, toffe excursies vanuit Funchal, de luchthaven, de stranden en de kabelbaan die boven de stad hangt. Ontdek wat je allemaal nog meer op Madeira in Funchal kunt zien.

Het centrum van Funchal

In het centrum van Funchal is ‘Zona Velha’ de meest interessante wijk. Dit stadsgedeelte barst van de leuke restaurants, winkels, pittoreske pleinen en kronkelige straatjes. In Funchal centrum kun je naar tal van musea, waaronder het Musea de Arte Sacra. Andere toplocaties in het centrum van Funchal zijn de overdekte markt van Mercado dos Lavradores, het witte stadhuis Camara Municpal, de 1,5 km lange boulevard van Funchal, de gotische Sé kathedraal en het Paleis van Sao Lourenco. Hieronder vind je nog veel meer bezienswaardigheden en excursies in Funchal.

Direct naar:

Bezienswaardigheden in Funchal

Funchal staat vol met interessante bezienswaardigheden. Tot de bekendste van de stad behoren:

 • Monte Palace Tropical Garden: één van de mooiste botanische tuinen van Europa!
 • Het dorpje Monte: vanuit Monte kun je naar beneden glijden met een slee. Dit is een oude traditie in Funchal die jij ook kunt meemaken. Via steile en glad gesleten wegen kun je samen met twee bestuurders van de slee met hoge snelheid naar beneden afdalen. Een unieke belevenis die je alleen in Funchal meemaakt!
 • Calle de Santa Maria: Dit is de populairste straat van het hele eiland. Plof neer op één van de vele terrassen en bewonder de street art die je in de hele straat tegenkomt.
 • Fortaleza de Santiago: Dit fort uit de 16de eeuw beschermde het eiland vroeger tegen piraten. Tegenwoordig is het een museum en een zeer opvallende verschijning door de gele fortmuren.

Excursies in Funchal

Naast bezienswaardigheden in Funchal bekijken kun je vanuit de hoofdstad ook deelnemen aan leuke en avontuurlijke excursies. Hierbij kun je denken aan:

 • Jeeptours over het eiland door de ongerepte natuur met een 4WD.
 • Met de Hop on hop off bus het authentieke centrum verkennen.
 • Boottocht vanuit Funchal: ga op excursie vanuit Funchal met een boottocht naar het eiland Porto Santo.
 • Walvissen en dolfijnen spotten in Funchal: plan zeker een excursie walvissen en dolfijnen spotten in Funchal. Het is één van de beste plekken in Europa om deze bijzondere dieren te spotten. 
Vakantie madeira
10-daagse vakantie Funchal Madeira

Ontdek de mooiste botanische tuinen, het sfeervolle centrum van Funchal en heerlijk weer. Wanneer ga jij naar Funcal? 

Bloemen madeira
Wandelvakantie Funchal

Ontdek de eeuwige lente op Madeira. Geniet van kleurrijke bloemen, tropische tuinen en gezellige straatjes in Funchal. 

Walvissen en dolfijnen spotten madeira
Ontdek walvissen en dolfijnen

Wist je dat Funchal de beste plek is om walvissen en dolfijnen te spotten op Madeira? Wanneer ga jij op excursie?

Klimaat en weer Funchal

Funchal heeft een fijn klimaat zonder al te hete zomers en koude winters. De temperaturen zijn hier redelijk stabiel en variëren van 17 graden in februari tot 23 graden in augustus. Funchal is teven de meest zonnige plek van Madeira. In de hoofdstad vind je de meeste zonuren, dus maak hier zeker gebruik van door te relaxen op enkele mooie stranden in Funchal. Verderop deze pagina vind je meer informatie over de stranden bij Funchal.

Funchal Airport

In de hoofdstad ligt ook de luchthaven van het eiland. Funchal Airport, voluit: Cristiano Ronaldo International Airport, is vernoemd naar één van de beste voetballers ter wereld die in Funchal is geboren. De afstand vanaf deze luchthaven naar het stadshart van Funchal is 19 kilometer waar je inde praktijk zo’n 25 minuten over doet. Je kunt deze afstand afleggen met de Aerobus, door een taxi aan te houden of een auto te huren. Overweeg eens om tijdens je vakantie in Funchal terug te keren naar de luchthaven. Voor veel vliegtuigspotters is Funchal Airport een topplek. De ligging van de landingsbaan is prachtig aan zee en door de sterke wind ziet het landen van vliegtuigen er spectaculair uit! Lees meer over het vliegveld van Madeira.

Luxe hotel madeira Vidamar Resort Madeira​ 1
Vidamar Resort Funchal Madeira

Geniet van een spectaculair uitzicht over zee, luxe wellness en spa. 

Luxe hotel Madeira Savoy Palace resort 4
Savoy Palace Resort & Spa

Beleef luxe, comfort én ontspanning in het 5-sterren hotel Savoy Palace in Funchal. 

Luxe hotel madeira Melia Madeira Mare​ 1
Melia Madeira Mare Funchal

5-sterren hotel, beoordeeld met een 8.7, direct aan zee in Funchal. Lees meer! 

Kabelbaan Funchal

Een andere topattractie in Funchal is de kabelbaan naar het kleine dorpje Monte. Dit dorpje ligt op een berg in het achterland van Funchal. De kabelbaan brengt je in 20 minuten naar het hogergelegen Monte. In deze 20 minuten geniet je volop van het hoge uitzicht op het centrum van Funchal. Voor 16 euro kun je op en neer om in Monte onder andere de botanische tuinen te bezichtigen.

Stranden Funchal

In en rondom Funchal zijn enkele stranden te vinden waar je even lekker kunt ontspannen. Je vindt deze stranden zowel in het centrum als aan de rand van Funchal. De populairste stranden van Funchal zijn:

 • Barreirinha
 • Praia de Sao Tiago (achter het gele Fortaleza de Santiago in het centrum)
 • Praia do Gorgulho
 • Praia Formosa (dit is het grootste gratis openbare strand van Madeira)

Rondom Madeira liggen, naast stranden, ook veel zwembadcomplexen. De bekendste zijn Lido en Porto Moniz. Deze worden gevuld met zeewater door verandering van het zeeniveau. Deze zwembaden zijn dus ook een goede optie om lekker af te koelen in Funchal!

Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden wat je allemaal in Funchal (Madeira) kunt zien en doen!

Kabelbaan Funchal
Luxe hotel madeira Vidamar Resort Madeira​ 1
Vidamar Resort Funchal Madeira

Geniet van een spectaculair uitzicht over zee, luxe wellness en spa. 

Luxe hotel Madeira Savoy Palace resort 4
Savoy Palace Resort & Spa

Beleef luxe, comfort én ontspanning in het 5-sterren hotel Savoy Palace in Funchal. 

Luxe hotel madeira Melia Madeira Mare​ 1
Melia Madeira Mare Funchal

5-sterren hotel, beoordeeld met een 8.7, direct aan zee in Funchal. Lees meer!